6 îmbunătățiri pe care merită să le faci când iți renovezi locuința

de catre Chioran Camelia

Share on facebook

Simți că vrei să-i dai apartamentului tău o nouă înfățișare? Fii creativ și lasă-ți imaginația să lucreze în favoarea ta. Dacă te-ai săturat de aceleași amenajări anoste, care nu îți aduc niciun pic de satisfacție, citește în continuare câteva sfaturi despre ce tip de îmbunătățiri poți aduce apartamentului tău.

Dacă este un apartament mic, cel mai bine este să îl zugrăvești tot în aceeași culoare, pentru a da senzația de spațiu. Alege un alb strălucitor care va reflecta lumina și care nu îți va da senzația de sufocare.

Cumpărarea unor piese de mobilier noi, a unor accesorii și decorațiuni, pot avea și ele un impact pozitiv uriaș asupra aspectului general al casei. Dacă nu știi cu ce să începi sau care sunt cele mai potrivite alegeri, apelează cu încredere la un designer de interior care îți va prezenta niște idei cu adevărat remarcabile.

Printre renovările majore pe care le poți face în apartament, se numără:

  • vopsirea pereților
  • schimbarea gresiei și faianței din bucătărie și baie
  • schimbarea mobilei
  • modificările structurale (dărâmarea unor pereți), etc.

1. Renovarea băii sau a bucătăriei

Atunci când te decizi să lucrezi în baie sau bucătărie, așteaptă-te ca bugetul tău să crească în mod considerabil. Fii atent la hidroizolații pentru a impermeabiliza perfect scurgerile și îmbinările. Instalațiile sanitare pot fi mutate mai greu, dar nu este un obiectiv imposibil de realizat.
Cu un instalator profesionist, poți chiar schimba camera în care se află baia sau bucătăria și să refaci traseele pentru instalațiile de gaz, de electricitatea sau termoficare. Pentru renovarea unei băi de ultimă generație, poți alege încălzire în pardoseală, corpuri de iluminat din inox, panouri de duș din sticlă, etc.

2. Iluminatul

Multe apartamente au montate lumini încastrate, ceea ce înseamnă că tavanul este din rigips, iar oferă opțiuni limitate pentru renovări rapide. Nu vei putea să cobori lumina prin lămpi, așa că este important să fii realist în legătură cu opțiunile pe care le ai.
Dacă tavanele sunt înalte, o soluție alternativă ar fi instalarea unui tavan fals, astfel încât să poți obține cu ajutorul LED-urilor încastrate sau a plafonierelor, o lumină satisfăcătoare. Un detaliu important este montarea de întrerupătoare reglabile, care îți vor permite să te bucuri exact de nivelul de lumină pe care ți-l dorești.

3. Încălzire prin pardoseală

Este cel mai eficient sistem din punct de vedere energetic. Există două tipuri: încălzire în pardoseală cu apă și încălzire în pardoseală electrică. Ambele oferă încălzire într-o cameră de la podea în sus, pentru o căldură constantă și eficientă.

Sistemele cu apă sunt traversate de apă caldă pentru a genera căldură, în timp ce încălzirea electrică se folosește de electricitate pentru a încălzi cablurile din podea. În ambele situații este nevoie să instalezi și un calculator pentru încălzire în pardoseală.

4. Colorează pereții

Dacă te-ai săturat de pereții tăi plicticoși, redă-le veselia cu ajutorul unei vopsele colorate. Poți alege o nuanță sălbatică dacă ești o fire energică, o culoare pastel dacă ești o persoană romantică ori tapet dacă vrei să adaugi o notă de eleganță subtilă întregului apartament.

5. Montează rafturi

Nu știi unde să mai pui cărțile, suvenirurile și fotografiile din călătorii? Alege niște rafturi pentru a îmbunătăți aspectul apartamentului tău și pentru a crea un spațiu suplimentar de depozitare. Rafturile suspendate adaugă personalitate oricărui spațiu și sunt incredibil de practice chiar și în bucătărie.

 

6. Mărește spațiul cu oglinzi uriașe

Oglinda este un element decorativ cu funcționalități multiple. Pe lângă faptul că îți permite să te admiri și să îmbunătățești aspectul tău fizic, oglinda poate da multă personalitate zonei în care este amplasată.

În funcție de dimensiuni, de formă ori de modelul ramei, oglinda va umple spațiul și va da senzația de adâncime. Dacă vrei să adaugi mai multă lumină naturală în apartament, plasează oglinda vis-a-vis de o fereastră, pentru a putea capta și reflecta lumina.