Încălzirea în pardoseală devine din ce în ce mai mult o alternativă modernă la sistemele clasice cu radiatoare. Această variantă presupune instalarea sistemului sub nivelul podelei, cu sau fără turnarea unei șape, deasupra fiind montat finisajul. Astfel, încălzirea prin pardoseală distribuie uniform căldura în camere, de jos în sus, ajutând la economisirea resurselor și la menținerea unui confort termic sporit.
Dacă te-ai gândit deja să implementezi încălzirea prin pardoseală în propria locuință sau lucrezi în domeniu și vrei să oferi cele mai bune servicii clienților tăi, probabil că te-ai întrebat măcar o dată ce finisaje pentru încălzirea în pardoseală sunt compatibile cu acest sistem. Vom analiza, în cele ce urmează:
- diferite tipuri de finisaje;
- cum lucrează în raport cu încălzirea în pardoseală;
- ce avantaje și dezavantaje prezintă fiecare.
Gresie sau parchet pentru încălzirea în pardoseală?
Una dintre cele mai întâlnite dileme când vine vorba despre încălzirea în pardoseală este dacă alegem parchet sau gresie în ceea ce privește finisajul. Adevărul este că preferințele personale joacă un rol important, căci părerile din domeniu sunt împărțite în unele privințe. Cu toate acestea, specialiștii au căzut de acord asupra anumitor caracteristici cheie, pe care le vom aborda rând pe rând.
Gresie
O amenajare cu gresie pentru încălzire în pardoseală reprezintă una dintre cele mai bune opțiuni, deoarece acest material are o mare conductivitate termică și permite transferul de căldură rapid și economic. O încăpere finisată cu gresie poate fi încălzită cu ajutorul acestui sistem mai repede decât aceeași încăpere finisată cu parchet sau mochetă, spre exemplu.
Cu toate acestea, gresia poate crea probleme la sistemele clasice de încălzire prin pardoseală, deoarece are un grad de dilatare aproape nul, prezentând riscul de a se fisura în timp. Cu sistemul Bjorn Heizung, nu există riscul ca gresia să crape, plăcile sistemului preluând dilatările.
În ceea ce privește aspectul, preferințele personale în materie de design joacă un rol important, gresia pretându-se unor decoruri mai reci sau clasice. Cu toate acestea, dacă ești un fan al lemnului, află că există modele de gresie care imită aspectul natural al acestuia.
Pe de altă parte, din punct de vedere tehnic, gresia porțelanată este mai indicată decât ceramica în pastă roșie. Aceasta din urmă este mai casantă, cu o rezistență termică mult mai scăzută prin comparație cu gresia porțelanată.
Află din ghidul de mai jos la ce trebuie să fii atent atunci când alegi gresia, adezivul de gresie, ce probleme pot să apară la montarea gresiei și care sunt avantajele dacă optezi pentru un sistem de încălzire în pardoseală fără șapă.
Parchet
Parchetul din lemn este o alegere potrivită pentru încălzirea în pardoseală, deoarece lemnul este un material natural cu o capacitate mare de adaptare la diverse temperaturi. Având un grad ridicat de elasticitate, adică se poate dilata sau contracta fără probleme, parchetul nu are riscul de a se fisura din cauza modificărilor de temperatură din podea.
Cu toate acestea, e mai bine să eviți modelele din fag sau arțar, care sunt mai pretențioase. Respectă recomandările producătorului și alege parchet care nu depășește 1,8 cm în grosime, pentru o încălzire optimă a încăperilor și economisirea energiei. În general, se consideră că parchetul de 7-8 mm grosime este opțiunea câștigătoare, având o rezistență termică mică, însă fiecare proiect de amenajare este unic și opinia unui specialist este cea mai indicată.
De asemenea, parchetul dublu sau triplu stratificat este mai bun decât cel laminat, deoarece este conceput să fie mai rezistent la sistemele de încălzire prin pardoseală.
Alte tipuri de finisaje pentru încălzirea în pardoseală
Piatră naturală
La fel precum gresia, piatra naturală reprezintă o foarte bună alegere în privința încălzirii prin pardoseală, deoarece conductivitatea termică este sporită, iar rezistența termică este redusă. Prin urmare, finisajele din piatră naturală, precum ardezia, marmura sau granitul, se încălzesc repede și mențin temperatura optimă pentru mult timp, fiind economice pe termen lung.
Mochetă
Un alt tip de finisaj care poate fi utilizat cu succes este mocheta pentru încălzire în pardoseală. Aceasta oferă mai multe avantaje, printre care un cost scăzut și confort la atingere. Găsești în magazinele de profil o gamă variată de modele și culori pentru mochetă, ceea ce o face versatilă și ușor de integrat în designul camerei.
Covor
Unele covoare sunt compatibile cu încălzirea în pardoseală, dar, în general, această soluție nu este recomandată. Cu toate acestea, la sistemele cu șapă, în special, se pot utiliza covoare, dar trebuie evitate textilele naturale, precum lâna. Mai potrivite sunt materialele din fire sintetice.
De asemenea, trebuie să acorzi atenție grosimii covorului și densității firelor. Spre exemplu, carpetele sunt o alegere bună, deoarece sunt subțiri și nu rețin căldura.
Vinil și linoleum
Podelele din vinil (LVT) și cele din linoleum sunt compatibile cu sistemele de încălzire prin pardoseală. Acestea se încălzesc repede, dar se și răcesc pe măsură, ceea ce le face potrivite pentru spațiile de dimensiuni mai mici, care nu sunt vulnerabile la pierderile de căldură.
De asemenea, recomandările producătorului trebuie respectate, iar temperatura rezultată din sistem nu trebuie să depășească cea indicată de producător. Printre avantajele acestor tipuri de finisaje se află durabilitatea extinsă, varietate mare de modele și ușurința la curățare și întreținere.
Tipuri de finisaj compatibile cu sistemul de încălzire prin pardoseală fără șapă
Sistemul de încălzire prin pardoseală fără șapă de la Bjorn Heizung oferă o mare libertate de amenajare. Poți monta gresie pentru încălzirea prin pardoseală, piatră naturală, parchet pentru încălzirea prin pardoseală sau chiar mochetă pentru încălzirea prin pardoseală. De asemenea, sistemul de încălzire prin pardoseală de la Bjorn este compatibil cu finisaje moderne, ca rășina epoxidică, microcimentul, sau vopseaua poliuretanică.
Parchetul masiv, monolamelar, nu este indicat pentru niciun tip de încălzire prin pardoseală. Dacă vrei, însă, să pui parchet masiv în locuința ta, sistemul de încălzire Bjorn poate fi montat pe perete sau pe tavan. Astfel, beneficiezi de aceleași avantaje privind eficiența și montajul rapid al încălzirii fără șapă, acomodând și preferințele tale în materie de design interior.
Indiferent de tipul de finisaj pe care îl alegi pentru amenajarea încălzirii prin pardoseală, vestea bună este că sistemul de încălzire în pardoseală de la Bjorn Heizung este inovativ și compatibil cu o gamă variată de materiale, prezentate anterior. Sistemul se montează rapid și nu necesită turnarea unei șape, iar garanția extinsă de 50 de ani reprezintă dovada durabilității acestuia în timp.