Sisteme de încălzire DIY versus DIFM

de catre Mihai

Share on facebook

Dacă ar fi să credem ce ne spun firmele de specialitate, anume că „un profesionist își face treaba mai bine, mai repede și mai ieftin decât un neprofesionist”, piața de DIY ar fi insignifiantă. Realitatea ne arată totuși că piața de DIY în România înregistrează o creștere de 2 cifre de la an la an, iar creșterile mari sunt către clienții ocazionali mici.

Înclinația românilor spre DIY se datorează prețurilor mari la manoperă practicate de „meseriași”, a lipsei de încredere în calitatea forței de muncă actuale, cât și a potențialului considerabil de economisire. În acest articol dorim să vă arătăm potențialul de economisire în faza de investiție a sistemului de încălzire în pardoseală Bjorn Heizung prin implementarea în regim DIY.

Așa cum am mai menționat în articolele anterioare, economiile vin din 3 direcții principale: manopera, transportul și simplitatea sistemului. Conform statisticilor, suprafața medie a apartamentelor din România este de 60 mp, astfel modelul de calcul va fi aplicat pentru această suprafață.

comparare sisteme

Știm că la prima vedere suma economisită pare nerealist de mare, dar experiența de peste 10 ani în astfel de proiecte confirmă estimările noastre. Un alt scenariu des întâlnit în acest gen de proiecte este oprirea temporară a proiectului din lipsa de fonduri pentru cheltuielile „neprevăzute”, care apar pe parcurs.

Și chiar dacă nu stai în chirie, faptul că nu te muți sau întârzii să dai în chirie actualul apartament/proiect de renovare (de la caz la caz) se traduce prin venituri sigure neîncasate.

 

Calculul următor arată care este pragul de venituri personale lunare, respectiv anuale, la care se rentează sistemul DIY:

Cost manoperă sisteme de încălzire în pardoseală: 600 euro.

Durată execuție: 2 zile.

Venituri lunare/anuale teoretice: 20 zile lucrătoare/timpul de execuție 2 zile X valoarea proiectului 600 de euro = 6.000 de euro/lună.

Ca acționar al unei firme, pentru a obține venituri de 6.000 de euro/lună la o rată a profitabilității medii de 7%, societatea are nevoie de o cifră de afaceri de 6.000/0,07 profitabilitate X 12 luni X 1,16 impozit pe profit X 1,05 impozit pe dividende = 1.252.800 euro/an.

Concluzia acestui articol este că viteza de execuție și derularea unui proiect îl pot transforma dintr-un proiect profitabil într-o gaură neagră de bani și energie.

 

Calculează-ți costurile necesare pentru implementarea sistemului Bjorn la tine acasă folosind calculatorul pentru încălzire în pardoseală.